Na co všechno využít prací sodu a jak ji dávkovat?

Se sodou na praní už se uklízí dlooouhá staletí. Já sama ji mám doma už spoustu let a s ničím jiným neperu. Jestli se chceš pustit do šetrného praní, které uleví tvé pokožce i přírodě, prací soda by ti doma rozhodně neměla chybět. Pojď se podívat, jak prací sodu využít a jak ji správně dávkovat.

Co všechno umí soda na praní

Prací sodu můžeš znát pod názvem uhličitan sodný. Je skvělým parťákem pro tvou domácnost, jestli si zakládáš na jednoduchém a účinném úklidu. Má pořádnou čisticí a odmašťovací sílu, a tak si hravě poradí se všemožnými skvrnami. Ne jen těmi mastnými, ale taky kyselými, protože neutralizuje kyseliny. Taková káva nebo víno nemají šanci!

A co je na tom nejlepší? Prací soda je šetrná k přírodě! Je biologicky odbouratelná a může i do čističky odpadních vod.

Jak a na co prací sodu využít

Název už napovídá, že prací soda je určená na praní. Tam ti ukáže svou největší sílu.

  • Zatočí s mastnými a kyselými skvrnami od oleje, omáčky, kávy, vína i většiny ovoce.
  • Taky změkčuje vodu a chrání tak pračku před vodním kamenem.
  • Zvyšuje účinnost pracího prostředku, a tak ho stačí menší množství.

Prací sodu můžeš použít při praní v ruce na umíněné skvrny. Taky z ní ale rovnou vyrobíš domácí prací prášek na barevné i bílé prádlo. Kromě sody k tomu budeš potřebovat jen marseillské mýdlo a pro praní bílého prádla ještě perkarbonát sodný a TAED.

Pojď se mrknout, jak si domácí prací prášky vyrobit a dávkovat.

Jak dávkovat sodu na praní

Připrav si všechny ingredience a dvě sklenice, do kterých si prací prášky namícháš. Stačí všechno nasypat rovnou do sklenic a pořádně protřepat. Za tři minutky máš hotovo!

Na barevné a tmavé prádlo: smíchej 100 g mýdlových vloček a 400 g prací sody. Tady mrkni na videonávod.

Na bílé prádlo: smíchej 100 g mýdlových vloček, 400 g prací sody, 200 g perkarbonátu a 10 g TAEDu. Tady mrkni na videonávod.

Dávkování domácího pracího prášku z prací sody: Do pračky dej vždy 2 lžíce (nebo odměrky) na prací várku.

Pak už stačí zapnout prací program, jak jsi zvyklá, a prádlo bude zase čisťounké.

 

 

Dá se prací soda využít na úklid?

Na úklid je rozhodně lepší volbou soda jedlá. Je totiž méně agresivní, a tak máš větší jistotu, že neponičí žádné povrchy. Ani tvé ruce. Při práci s prací sodou určitě používej rukavice. U jedlé sody se obejdeš bez nich.

Kdyby ti ale zrovna jedlá soda doma došla, můžeš uklidit i se sodou na praní. Raději ji ale nepoužívej na choulostivější povrchy, jako je kov, kámen, dřevo nebo sklo.

V tomto článku jsme probrali všechny rozdíly mezi jedlou a prací sodou.

Chceš si vyrobit domácí prací prášek ze sody na praní?

Tak mrkni k nám na e-shop do kategorie prostředků na praní. Najdeš tam prací sodu samostatně i ve výhodných balíčcích spolu s dalšími pomocníky pro výrobu pracího prášku.

P.S.: Víš o tom, že si doma hravě vyrobíš i šetrnou aviváž? Potřebuješ k tomu jen bílý ocet a kyselinu citronovou. Jestli se chceš do šetrného praní pustit naplno, vše, co k tomu potřebuješ, najdeš ve výhodném balíčku CHCI VŠECHNU PRACÍ PARÁDU. A samo sebou tě tam čeká i návod na výrobu všech pracích prostředků.

Tak hurá za šetrným praním, které uleví tvé pokožce i přírodě!

.
.
.