Kyselina citronová: 7 způsobů, jak ji využít na úklid

Po internetu koluje spousta neúplných i nepravdivých rad o tom, jak uklízet s kyselinou citronovou. Proto jsem se rozhodla sepsat svoje vlastní vyzkoušené tipy a konkrétní návody, které 100% fungují. Pojď se se mnou podívat na to, jak využít kyselinu citronovou při úklidu. Má pořádnou sílu a ušetří ti spoustu práce.

1. Kyselina citronová odstraní všechen vodní kámen

A když říkám všechen, myslím to smrtelně vážně. Povedlo se mi odstranit i třicetileté nánosy, které nikdo nevěřil, že někdy ještě pustí. Nic účinnějšího snad opravdu neexistuje. Kyselinu citronovou použiješ na vodní kámen ve sprše, na bateriích a kdekoliv jinde bude potřeba.

Jak odstranit vodní kámen s kyselinou citronovou? Připrav si kromě kyseliny ještě několik decilitrů bílého octu. Ten zahřej v hrnci a rozpusť v něm tři lžíce kyseliny citronové. Pak do směsi namoč starší hadříky a na vodní kámen je přilož. Nech půl hodiny působit a pak vodní kámen odstraň houbičkou nebo si pomož tupým předmětem zabaleným v hadříku.

Vodní kámen na skle sprchového koutu odstraníš tak, že dáš stejnou směs bílého octu a kyseliny citronové do rozprašovače. Sklo s ní postříkáš a necháš pár minut působit. Pak půjde krásně vyčistit.

Koukni na videonávod, kde uvidíš, jak hravě šel vodní kámen dolů.

2. Vyčistí vodní kámen z WC i pod vodou

Jestli močový (vodní) kámen není tak silný, bude stačit rozpustit 3 lžíce kyseliny citronové ve 300 ml bílého octu a nalít směs večer do WC. Nech působit přes noc a ráno mísu vydrbej WC štětkou.

U silnějšího kamene na WC postupuj tahle: vodu z mísy nejdříve vyber třeba starým hrnkem. Pak si v 500 ml bílého octu rozpusť 4 lžíce kyseliny citronové. Jestli je to potřeba (vodní kámen je na míse výše), do směsi namoč starý hadřík a na vodní kámen ho přilož. Zbytek směsi nalij do WC. Nech asi hodinu působit a pak vodní kámen dočisti WC kartáčem, houbičkou nebo tupým předmětem zabaleným v hadříku.

Celý postup jsem podrobněji rozebrala v článku Jak vyčistit WC bez chemie – návod krok za krokem. Záchod bude jako nový!

3. Vyčistí rychlovarnou konvici, pračku a myčku

Kyselina citronová funguje jako parádní odvápňovač. Pojď mrknout na návody, jak vyčistit (odvápnit) všechny důležité spotřebiče.

  • Čištění myčky kyselinou citronovou: do misky nalij asi 2 dcl bílého octu, přidej lžíci kyseliny citronové, šoupni misku do myčky a zapni ji naprázdno.
  • Čištění pračky kyselinou citronovou: do bubnu pračky dej 2 lžíce kyseliny citronové, do zásobníku nalij bílý ocet a pračku zapni naprázdno.
  • Čištění rychlovarné konvice kyselinou citronovou: do konvice dej lžíci kyseliny citronové, zalij ji vodou a na opravdu silný vodní kámen můžeš přidat ještě pár decilitrů bílého octu. Nech převařit a kámen bude pryč! Jestli je vodní kámen na konvici i zvenku, namoč do vody s kyselinou citronovou hadřík a na konvici jej přilož. Nech půl hodiny působit a pak vyčisti houbičkou.

4. Umyje a odvápní kávovar

Lehčí už to být vážně nemůže. Všechny odnímatelné součásti kávovaru šoupni do lavoru. V teplé vodě rozpusť pár lžic kyseliny citronové a směs do lavoru nalij. Přidej vodu a trochu bílého octu, aby všechny součásti kávovaru byly ponořené. Nech působit půl hodinky a pak všechno dočisti houbičkou. Koukni na videonávod, jak krásně jde všechna špína dolů.

Když bude kávovar potřebovat odvápnit, stačí v teplé vodě rozpustit kyselinu citronovou, nalít ji do zásobníku a nechat směs kávovarem pořádně protéct.

5. Kyselina citronová jako aviváž

Domácí šetrná aviváž neobsahuje nic, co by dráždilo pokožku, čistí buben pračky od vodního kamene a barvy na oblečení s ní drží na místě. Navíc si ji vyrobíš za dvě minutky.

Jak na to? Do uzavíratelné sklenice dej:

Tady mrkni na videonávod. A je hotovo! Dávkuj jako klasickou aviváž do zásobníku pračky.

6. Odstraní fleky od borůvek

Kyselina citronová funguje na borůvky jako zázrak. Když se stane nehoda a skončí na oblečení, postupuj takhle: zahřej asi 200 ml bílého octu a v něm rozpusť 2 lžíce kyseliny citronové. Oblečení dej do kyblíku tak, aby byla skvrna namočená. Nech půl hodiny působit a pak oblečení vyper na běžný prací režim. Skvrny budou pryč!

Tady je důkaz místo slibů – videonávod, kde uvidíš výsledek. 

7. Umyje okna

Stačí v kyblíku s teplou vodou rozpustit pár lžic kyseliny citronové a můžeš se pustit do pucování oken! Na doleštění doporučuju použít hadřík z mikrovlákna, který perfektně saje a nepouští chloupky. Okna se budou krásně blýskat.

Chceš si usnadnit úklid a vyzkoušet sílu kyseliny citronové?

Mám pro tebe výhodné kilové balení, které ti vydrží pořádně dlouho. A jestli se chceš do úklidu šetrného ke zdraví i přírodě pustit po hlavě, mrkni na startovací úklidový balíček. Najdeš v něm i bílý ocet, jedlou sodu, rozprašovače a brožuru plnou návodů na úklid celé domácnosti.

Spoustu inspirace pro snadný a efektivní úklid tě pak čeká taky u mě na Instagramu.

 

.