Jak ručně vyčistit látkovou sedačku od map, fleků a zápachu

Jak dlouho už se ti ze sedačky vysmívá ten starý flek nebo zažloutlé mapy? Ne, nemusíš hned volat profesionály na strojové čištění nebo shánět drahé čističe. Ukážu ti, jak sedačku vyčistit ručně – jen se surovinami, které už máš nejspíš doma. Už teď ti prozradím, že hlavní roli bude mít jedlá soda. Budeš koukat, co všechno dokáže!

Pozor, těmito způsoby čisti pouze látkovou sedačku. Ne koženou ani koženkovou.

Jak vyčistit mapy na sedačce

Na vyčištění map si připrav směs jedlé sody a mýdlové vody. Společně vytvoří pastu, se kterou se map na sedačce zbavíš.

Jak na to?

Do vzniklé směsi namáčej hadřík nebo houbičku a sedačku vydrbej. Pozor, nedrhni ji moc velkou silou a vezmi si houbičku v neutrální barvě – třeba přírodní lufu. Ty barevné svou barvu rády pouští.

Směs pak nech na sedačce ještě cca 15 minut působit a nakonec ji čistým vlhkým hadříkem smyj. Nech uschnout a je to!

Jak vyčistit gauč od fleků?

Vylila sis na sedačku víno nebo ji děti upatlaly třeba od ovoce? Proti tomuto odflekovači nemají fleky šanci. Zatočí se skvrnami od jahod, melounu, krve, mastné omáčky, kečupu a dalších nehod. I na oblečení.

Odflekovač si vyrobíš snadno jen ze tří surovin:

Všechny suroviny i s rozprašovačem mám pro tebe ve výhodné sadě.

Ingredience stačí nalít do rozprašovače a promíchat. Skvrnu na gauči otři hadříkem, nastříkej na ni připravený odflekovač a nech půl hodinky působit. Pak už jen utři vlhkým hadrem a nech uschnout. A je hotovo!

POZOR, odflekovač raději VŽDY vyzkoušej nejprve na zadní straně sedačky. To abys viděla případnou reakci. Odflekovač totiž obsahuje peroxid vodíku, který se nemusí kamarádit s citlivými materiály. Už jsem ho testovala na spooustě různých materiálů a nikdy barvě neublížil, ale jistota je jistota.

Mrkni na toto video, jak zafungoval odflekovač na různé skvrny na tričku.

Jak vyčistit sedačku od moči?

Máš doma pejska nebo malé děti a stala se na sedačce nehoda? Neboj, s tím si taky poradíme.

Pokud je loužička čerstvá, nejprve ji pořádně vysuš něčím savým – třeba papírovými utěrkami. Pak si vezmi k ruce zase jedlou sodu a do skvrny ji zapracuj. Soda do sebe natáhne vlhkost i zápach. Nech ji působit alespoň půl hodiny a pak ji vysaj vysavačem.

Nechala moč na sedačce ošklivý flek? Na ten pomůže zase odflekovač. Jen raději znovu připomínám, ať ho nejprve vyzkoušíš na méně viditelném místě, aby sis sedačku nezničila.

Tady se můžeš mrknout na video, jak čistím moč z koberce. S gaučem to bude stejné.

Babské rady, jak vyčistit sedačku

Naše babičky moc dobře věděly, co dělají. Ta nejčastější babská rada totiž doporučuje právě jedlou sodu. Tahle pomocnice dokonale pohlcuje vlhkost a pachy. A když z ní a peroxidu vodíku vyrobíš odflekovač, máš univerzálního pomocníka na každou skvrnu.

Jaké další babské rady můžeš vyzkoušet? Tak třeba:

Zkus je nakapat na skvrnu, nechat půl hodiny působit a uvidíš, jestli zafungují.

Jak provonět sedačku?

Chtěla bys, aby tvoje sedačka voněla ještě lépe, než když sis ji přivezla domů? Na to mám jednoduchý recept! Připrav si pár lžic jedlé sody a kápni na ni svůj oblíbený esenciální olej.

Směs sody a oleje stačí rozprášit po sedačce, nechat hodinu působit a vysát. Sedačka bude vonět jako nikdy předtím.

Jedlou sodu se doma rozhodně vyplatí mít v zásobě, uklidíš s ní totiž celou domácnost! Přesvědč se sama a koukni na článek Jedlá soda na úklid: 13 způsobů, jak ji využít.

Chceš pravidelnou nálož tipů, jak uklízet efektivně a v klidu? Tak mrkni ke mně na Instagram.

 

.
.
.
.
.
.