Jak ručně vyčistit koberec – velký průvodce

Má tvůj koberec už něco za sebou a chceš ho zase rozzářit? Nebo tě na něm straší fleky a zápach po nějaké nehodě? Tak to jsi tady správně! Mám pro tebe několik osvědčených návodů, které jsem testovala už snad tisíckrát a zaručeně fungují. Ukážu ti, jak ručně vyčistit koberec snadno, rychle a hlavně v klidu.

Jak ručně vyčistit koberec – osvědčený návod

Vyhrnout rukávy, jdeme dát koberec do pucu! Nejprve ho důkladně vysaj, aby ses zbavila prachu, drobků a dalších volných nečistot. Potom celý jeho povrch rovnoměrně posypej jedlou sodou. Soda do sebe natáhne vlhkost a zápach.

To pravé kouzlo ale teprve přijde. Teď totiž k jedlé sodě přidáš mýdlovou vodu, která v kombinaci se sodou tvoří parádní čistící tým. Připravíš ji takhle:

Vzniklou mýdlovou vodu pak kartáčem nebo houbičkou nanes na koberec posypaný jedlou sodou. Krouživými pohyby ji důkladně zapracuj, aby se dostala mezi všechna vlákna. Nech působit alespoň 15 minut a pak přilož na koberec něco savého, abys odstranila přebytečnou vlhkost.

Nakonec nech koberec důkladně vyschnout a znovu ho vysaj vysavačem. A máš hotovo!

Jak z koberce odstranit flek

S tímto návodem pustí i umíněné fleky, na které doteď nic nezabralo! Na náš odflekovač je totiž každý flek krátký. Dokonce i ten od krve, kečupu, moči, ovoce a dalších nehod.

Připravit odflekovač je hračka. Nachystej si:

Všechny ingredience dej do rozprašovače a důkladně promíchej. Odflekovač pak nastříkej na skvrnu na koberci a nech půl hodinky působit. Nakonec ji vydrbej vlhkým hadrem a nech uschnout. A je to, flek je pryč!

V této výhodné sadě mám pro tebe všechny potřebné suroviny včetně rozprašovače. 

POZOR, odflekovač raději nejdříve vyzkoušej na méně viditelném místě. Některé materiály peroxid nemusí mít v lásce. Mně samotné ale ještě nikdy nic nepoškodil.

Tady se mrkni na video, jakou má odflekovač sílu. Zkouším ho sice na tričku, ale funguje stejně na jakýkoliv textil.

Jak vyčistit koberec nasucho jedlou sodou

Potřebuje tvůj koberec jen menší refresh a nechce se ti čistit namokro? Tak vyzkoušej tohle suché čištění. Opět budeš potřebovat jedlou sodu, ale u té tentokrát skončíme.

Stačí ji rozprášit po koberci, zapracovat a nechat působit alespoň půl hodiny. Klidně ji tam ale nechej i přes noc, ať může dělat zázraky déle. Nakonec sodu z koberce vysaj vysavačem.

Samotná soda nasucho úplně nezabere na fleky, skvěle ale odstraní zápach a koberec oživí. Bude tak působit čistší a svěží.

Jak vyčistit koberec octem

Bílý ocet je král úklidu a doma ho využiješ na spoustu způsobů – mrkni na tento článek, jak ho doma využít. A skvěle funguje i na koberec. Stejně jako soda, i on je šetrný k přírodě a tvůj koberec zase oživí.

Jak na to?

  • Začni tím, že koberec vysaješ od prachu, vlasů a další špíny.
  • Pak do rozprašovače nalij bílý ocet s teplou vodou v poměru 1:4.
  • Vzniklou směs nastříkej na koberec.
  • Houbičkou nebo kartáčem ji jemně vmasíruj do všech vláken.
  • Nech koberec dobře uschnout a pak ho znovu vysaj.

A proč použít zrovna bílý ocet? Jednak klasický ocet obsahuje karamel, a tak by světlý koberec mohl zabarvit. Bílý ocet má taky větší koncentraci a s ní i větší čisticí sílu.

Jak vyčistit koberec od moči

Pokud máš doma zvířátko nebo třeba malé děti, tenhle návod tě zbaví starostí s loužičkami.

Když je moč ještě čerstvá, nejprve ji pořádně vysuš. Pak si vezmi k ruce znovu jedlou sodu, skvrnu s ní popraš a zapracuj do koberce. Nech působit alespoň půl hodiny a pak koberec vysaj. A je to! Tady se můžeš mrknout na videonávod.

Zůstal po loužičce na koberci ještě flek? Nic, co by nespravil odflekovač, který už umíš připravit.

Jak odstranit zápach z koberce

Chceš, aby tvůj koberec nejen přestal smrdět, ale přímo nádherně voněl? Tak se do toho pojďme pustit!

Do misky dej pár lžic jedlé sody a pokapej ji tvým oblíbeným esenciálním olejem. Sodu pak rozpraš po koberci a máš hotovo! Soda nasaje všechny pachy a esenciální olej ho krásně provoní. Jestli soda na koberci není přímo vidět, nemusíš už ho ani vysávat. 

Tvůj koberec může vonět třeba po levanduli, pomeranči nebo skořici. Tady si můžeš vybrat svou oblíbenou vůni.

Babské rady, jak vyčistit koberec

Pár jsem jich vyzkoušela, ale musím přiznat, že sodě a odflekovači se nic nevyrovná. Klidně je ale otestuj, třeba budeš mít víc štěstí.

  • Zkus koberec posypat kukuřičným škrobem, nech působit asi 15 minut a vysaj. Stejně jako soda by do sebe měl absorbovat mastnotu.
  • Nebo můžeš vyzkoušet citronovou vodu – smíchej citronovou šťávu s trochou vody, nanes ji na koberec, zapracuj houbičkou a nech přirozeně vyschnout.

 

.
.
.