Jak použít perkarbonát sodný na praní a úklid?

Jak použít perkarbonát sodný na praní a úklid?

Nejspíš ho znáš jako ten bílý prášek na praní bílého prádla. Krásně ho vybělí a poradí si se skvrnami. Skvělým pomocníkem je ale i při úklidu. Pojď se podívat, jak použít perkarbonát sodný na praní a úklid.

Co to ten perkarbonát sodný je?

Perkarbonát sodný vzniká kombinací peroxidu vodíku a uhličitanu sodného. Vyrábí se synteticky, ale nenech se zmást hrozivě znějícím názvem. Přestože se vyrábí uměle, nezatěžuje přírodu. Rozpadá se totiž na sodu a peroxid, se kterými si příroda hravě poradí. Může tak i do čističky odpadních vod.

Jak používat perkarbonát sodný při praní?

1. Na běžné praní bílého prádla

Z perkarbonátu sodného a třech dalších ingrediencí si během dvou minut vyrobíš parádní domácí prášek na bílé prádlo. Je šetrný ke zdraví i k přírodě a může taky do čističky odpadních vod.

Důležitou ingrediencí prášku na bílé prádlo je TAED. Perkarbonát sodný má totiž bělicí sílu až při praní na 60 °C. TAED funguje jako aktivátor perkarbonátu, aby měl stejnou sílu i při praní na nízké teploty.

Jak perkarbonát sodný dávkovat a vyrobit si prášek na bílé prádlo?

Stačí smíchat:

Všechny ingredience pro výrobu šetrného pracího prášku na bílé i barevné prádlo najdeš pohromadě tady ve výhodném balíčku na praní.

 

.
.
.
.

2. Na vybělení pořádně zašlého prádla

Třeba povlaků na polštář nebo utěrek, které už dávno nejsou bílé. Před praním v pračce jim připrav lázeň z perkarbonátu a TAEDu. 

Jak na to? Prádlo dej do kyblíku, zalij teplou vodou, přidej dvě lžíce perkarbonátu sodného a jednu lžičku TAEDu. Nech půl hodiny působit a pak vyper v pračce s práškem na bílé prádlo.

Koukni na videonávod na mém Instagramu, kde uvidíš, jak se mi povedlo vybělit starý povlak na polštář.

3. Na odstranění skvrn

Fleky od krve, kávy nebo nehody v batolecích kalhotkách budou s perkarbonátem hravě pryč.

Jak na ně? V misce smíchej lžíci perkarbonátu sodného, půl lžičky TAEDu a trošku vody. Promíchej, nanes na skvrnu a nech půl hodiny působit. Pak prádlo vyper v pračce s  práškem na bílé prádlo.

Jak používat perkarbonát sodný při úklidu?

1. Na protáhnutí odpadů

Do odpadu nasypej 1–2 lžíce perkarbonátu a zalij sklenicí teplého bílého octa. Perkarbonát začne pěnit a rozpouštět usazeniny. Nech ho působit alespoň 15 minut a pak odpad zalij větším množstvím vroucí vody.

2. Na čištění vany, obkladů a spár

V koupelně i kuchyni. Stačí nasypat perkarbonát na špinavý povrch a zalít teplou vodou nebo bílým octem pro ještě silnější účinek. Nech chvíli působit, pak vypucuj houbičkou nebo přírodní lufou a spláchni čistou vodou.

3. Na vyčištění lahví, termosek a zabarvených hrnků

Jestli je potřeba větší čisticí síla (třeba kvůli skvrnám od čaje), perkarbonát je dokonale vypucuje. 

Do lahve nebo termosky nasypej lžičku perkarbonátu, nalij asi decilitr teplé vody, zavři a pořádně protřepej. Pak stačí důkladně vypláchnout čistou vodou.

Špinavým hrnkům připrav lázeň z teplé vody a pár lžic perkarbonátu. Nech je chvíli odmočit a pak vypucuj houbičkou.

4. Na čištění WC

Přesněji záchodové mísy. Jak na to? Do kyblíku dej 1–2 lžíce perkarbonátu, zalij horkou vodou, počkej, až se perkarbonát rozpustí, a směs nalij do WC. Pak mísu vyčisti štětkou.

Trápí tě vodní kámen? Pak k perkarbonátu přidej ještě skleničku bílého octa a nech působit přes noc. Jestli je vodní kámen opravdu silný a nechce dolů, mrkni do článku Jak vyčistit WC bez chemie, kde mám pro tebe podrobný, ale jednoduchý návod, jak z WC odstranit i ty nejodolnější nečistoty.

 

Perkarbonát sodný se vyplatí mít doma v zásobě

Je šetrný, efektivní a použiješ ho minimálně na sedm způsobů. Na e-shopu Úklid pro klid pro tebe máme perkarbonát sodný v kilovém balení. A jestli se chceš pustit do šetrného praní s perkarbonátem, pak mrkni na výhodný balíček na praní. Najdeš v něm všechny ingredience, které budeš potřebovat pro výrobu domácího pracího prášku na bílé i barevné prádlo.

Tak pojď šetřit své zdraví a přírodu!